Om oss

FRÅN DYNOR TILL EGET VARUMÄRKE

Maria och Pia träffades genom en gemensam vän för att ta fram en löparmössa. Det blev aldrig någon mössa, däremot blev mötet om mössan starten på något större.

Pias dröm har alltid varit att ha en syfabrik och Marias dröm har alltid varit att få jobba med kläder. Så varför inte satsa på drömmen?

Eftersom modebranschen har stora utmaningar – utsläpp som är i paritet med olja och kol, dåliga arbetsvillkor och överkonsumtion som utarmar jordens resurser – ville Maria och Pia erbjuda ett alternativ till de varumärken som verkligen vill göra något åt problemen. Detta blev starten till Göteborgs Syfabrik AB. 

Den första kunden var Spik Studios och dynor till Clarion Hotel Posts nya uteserveringar. Efter att ha kämpat i Pias ateljé på ca 15 kvm och lyckats leverera alla dynor, bestämde man sig flytta till något större. 
Via ett nedlagt tryckeri i Mölndal gick flytten vidare till ljusa och ändamålsenliga lokaler med nya maskiner i Hovås i sydvästra Göteborg där man sitter idag.

Göteborgs Syfabrik erbjuder sömnads- och mönsterkonstruktion åt varumärken som vill sy on demand, mindre serier och provkollektioner i Sverige.

Pia har en lång och gedigen erfarenhet från branschen men har också haft projektansvar på statlig nivå och det är hon som ansvarar för produktionen. Med gesällbrev i klänningssömnad och direktrisutbildning 
är det Pia man ska prata med när det gäller sömnadstekniska lösningar. 
Maria har en bakgrund som egen företagare inom kommunikation och design. För Maria är kontakten med kunden a och o och hennes förmåga att sätta sig in i olika problem gör henne till kundens bästa vän.

Göteborgs Syfabrik ger designers och varumärken möjlighet ägna sin tid åt det de är bäst på – sin passion. 

STAYTION.SE

Under 2020 startade Pia och Maria sitt eget varumärke. STAYTION.
– Vi älskar mode, men vill att det ska vara hållbart!, berättar Pia. 
– Våra plagg designas utifrån det material vi har. Vi använder second hand, restmaterial och deadstock. Våra kollektioner för dam och herr baseras på ett antal olika grundmodeller, som beroende på materialtillgång sys upp on demand, i mindre serier och i några olika storlekar, fortsätter hon.

– Vi tror inte på att ha ett helt lager med kläder som hamnar på en utförsäljning eller i värsta fall eldas upp. Människor behöver inte mer slit och släng utan det man köper ska hålla och kännas bra i hjärtat, säger Maria.
– Våra kunder är personer som gör medvetna val, men också personer som inte vill se ut som alla andra. De vill vara unika i sin stil och samtidigt utstråla klass. Att vi har en egen fabrik innebär att vi har full kontroll på produktionen och att våra medarbetare har det bra, avslutar Maria.

Pia Ekman
VD, ansvarig för produktion, mönster- och sömnadstekniska lösningar.
Pia har lång och gedigen erfarenhet från textilindustrin som produktionschef. Pia har också gesällbrev i klänningssömnad och är utbildad direktris.

Maria Stahre Krupa
Ansvarig för kundkontakt, marknadsföring och kommunikation.
Maria har 20 års erfarenhet som egen företagare från reklam- och kommunikationsbranschen där hon arbetat som Art Director, skribent och projektledare.